Kind

Wilt u weten hoe de gezondheid van uw baby wordt gecontroleerd?

Om de paar weken gaat u naar de verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij controleert de gezondheid van uw baby. Tijdens uw zwangerschap krijgt u standaard een aantal echo's (als u dat wilt). Medische echo's zitten in de basisverzekering en worden aan alle zwangere vrouwen aangeboden. Bij medische echo's wordt gemeten hoe ver u zwanger bent en wordt gekeken of het hartje van het kindje klopt.

Als u 20 weken zwanger bent, krijgt u een echo waarbij uw kindje uitgebreid wordt onderzocht. Er wordt gekeken naar aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje, maar ook of het goed groeit. Wanneer u deze informatie liever niet wilt weten, kunt u deze echo beter niet laten plaatsvinden. Soms is het mogelijk om het geslacht van het kindje in beeld te brengen.

Wilt u weten of er kans is op een aangeboren afwijking?

De verloskundige kan voor sommige aangeboren afwijkingen berekenen hoe groot de kans hierop is bij uw ongeboren kind. U moet dan een test doen. Deze test heet ook wel een zwangerschapsscreening of een prenatale screening. Kijk voor meer informatie op de websites van het RIVM en van Thuisarts. Wilt u meer hulp bij het beslissen of u een test wil laten uitvoeren? Bespreek uw vragen met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Thuisarts - Onderzoek van mijn ongeboren kind

Informatie over prenatale screening.

RIVM - zwangerschapsscreening