Nazorg

Wilt u zorg thuis na de bevalling?

Na de bevalling heeft u recht op kraamzorg. Kies tijdens uw zwangerschap de organisatie waar u kraamzorg van krijgt. Uw zorgverzekering betaalt de kosten voor kraamzorg, of een deel ervan. Vraag aan uw zorgverzekeraar uit welke kraamcentra u kunt kiezen.

De kraamverzorgende komt elke dag langs en helpt u bij het verzorgen van de baby en het huishouden. U krijgt ook advies over de verzorging van de baby.

Wilt u weten wat een hielprik is?

Een paar dagen na de geboorte krijgt uw baby een hielprik. Een medewerker van de thuiszorg, de GGD of de verloskundige komt bij u thuis en neemt een paar druppels bloed af uit de hiel van de baby. Als uw kind in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk en komen gelukkig niet vaak voor. De ziektes zijn niet te genezen maar zijn wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvangt u geen bericht. Als u binnen 4 weken niets heeft gehoord, is de uitslag goed.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

GGD regio Utrecht

De Dreef
5
3706 BR
Zeist

NPV-afdeling Rhenen-Elst

Biedt hulp bij:

  • wandelen
  • boodschappen doen
  • vervoer naar het ziekenhuis
  • voorlezen
  • oppassen bij hulpbehoevenden zodat de mantelzorger kan ontspannen
  • "lichte lichamelijke verzorging"

NPV-afdeling Rhenen-Elst kan ook aanvullende hulp bieden in de terminale levensfase.

De thuishulp van de NPV is er voor iedere inwoner van onze gemeente, ongeacht de levensovertuiging. Ook is het niet nodig lid te zijn van de NPV. De geboden hulp is gratis.

Contactpersonen:

  • Leneke Henzen, 0318 47 04 85
  • Rietje van Laar, 0317 61 20 05
Beukenlaan
58
3911 XL
Rhenen

RIVM - hielprik

Wilt u weten wat het consultatiebureau doet?

Het consultatiebureau houdt de groei en de ontwikkeling van uw kind in de gaten. Verder verzorgt het consultatiebureau ook de inentingen. Na de bevalling komt er iemand van het consultatiebureau bij u thuis. Na ongeveer 1 maand gaat u voor het eerst met uw kind naar het consultatiebureau.

Het bezoek aan het consultatiebureau en de keuze voor vaccineren is op vrijwillige basis. U kunt ook voor uw huisarts of kinderarts kiezen.

Toon op kaart (2)
x
Toon op kaart (1)
x

Consultatiebureau Rhenen

Nieuwe Veenendaalseweg
51A
3911 ME
Rhenen
Toon op kaart (1)
x

Consultatiebureau Elst

Tabaksweg
22
3921 CM
Elst
Wilt u weten wat de nacontrole is?

Ongeveer 6 weken na de geboorte van uw kind komt u bij de verloskundige voor de nacontrole. U bespreekt dan hoe het ging met de zwangerschap, de bevalling, de begeleiding en de zorg.

Heeft u na de bevalling huilbuien en negatieve gevoelens?

Door de hormonen in uw lichaam kunt u last krijgen van huilbuien of depressieve gevoelens. Dit worden ook wel baby blues of kraamtranen genoemd. Misschien heeft u ook last van spanningen in uw relaties. Blijf er niet mee zitten. Praat met uw kraamverzorgende, verloskundige of huisarts. Zij helpen u verder. Kijk voor meer informatie op de websites Mama en zo en InfoNu.

U kunt ook met een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin gaan praten.

Centrum voor Jeugd en Gezin Rhenen - postpartum depressie

Mama en Zo - Babyblues